Sunday, 16 December 2007

Cherating oh Cherating

Cerita bermula begini.....

14 Disember 2007
3.00 Petang

Kiteorg Ajk bergerak ke Alamanda utk membeli brng makanan dan aktiviti utk IU D' Cherating ni. Mcm2 la beli, roti, sardin, kaya, nescafe, pelampung, bakul and mcm2 la. Ak pun smpat bli brg2 peribadi. So, smua brg2 utk aktiviti ni berjumlah hampir rm100. So, lepas membeli belah, dlm pkl 5pm, kiteorg bergerak balik.


8.30 Malam
Tiba2 ak dapt paggilan drpda remy yg mengatakan diorg sangkut dlm traffic jammed area subang. Ak pun heran la pe ke hal diorg buat kat sana sbb spatutnya time mcm ni, smua dah kene ready nak ke STAD building sbb kene kumpul kat sana. Diorng ckp la antar ***** ke ****. Ak pun ADUH! Isk2, ni yg buat ak bengang ni. Pkl 9 dah kene berkmpl. Ak pun soh diorng cepat sket tp hati2. Hurm, mawi dgn acap jd mangsa kemarahan ak. Hahahahah.. Kesian dua org ni. Sory acap and mawi!

9.30 Malam
Kiteorg pun dah siap kumpul kat STAD building tp tgk2 bas blm sampai. Apa lagi acap, "Tu la, bas blm dtg nyer.. apa la ko ni " Ak pun, bengang gak la tp "sabo je la". Angkut smua brg2 termasuk brg2 yg di beli dr alamanda dlm keta kamil dan bawak ke meet point. So, dlm pkl 10.30 kiteorng bertolak ke Cherating. Dlm perjalanan tu, kiteorg sangkut kejap sbb Abng Zaki nak check sama ada bas lepas ke x sbb jalan banjir kat area lanchang (LPT). Alhamdulillah, lepas...


15 Disember 2007
2.00 Pagi
Kitrog berhnti seketika kat hentian RnR temerloh. So, masing2 gi tandas and ada yg nak makan. Dlm tgh rehat2 ni, abg edry pun cerita la something. Pasal syafiq bin mazlan. Sbnrnya satu teka-teki.. mcm ni "Ada kwan ni, nama dia Syafiq bin Mazlan, dia ni boleh lompat dr tingkat satu ke tingkat 3 pastu boleh lompat ke bangunan lain tanpa sebarang kecdraan. Kenapa?" So, ak dgn remy pk la kenapa. Surrender! Jwapan dia...... "Syafiq bin Mazlan ni nama pada seekor burung! HAHAHAHAHHA" ADUHH!! Punya la bengan ak masa tu. Boleh lak abg edry bagi joke awal2 pagi mcm ni.. hahahaha...


4.30 Pagi
Kiteorg slamat sampai di Ranting Resort, Cherating, Pahang. Tp, blm boley masuk ke chalet sbb pak cik manaf (owner resort) br bangun. So ak smbg tdo la. Dan2, bunyi bising dr abg2 senior ni. X tau kenapa la sampai sebut2 sarawak2 ni tp malas nak amik peduli lu. Angkat beg trus bawak ke chalet. So, aku, mawi, acap, kamil, remy and abg pjal satu chalet. Kiteorg rehat jap sblm solat subuh.


7.00 Pagi
Ada briefing jap and kiteorg ajk buat persiapan utk sarapan pagi. Masa tu la ak dpt tau rupanya ada drama pagi td. Ada org mabuk tetiba dtg ke resort tu masa kiteorg baru sampai. Dia mintak tlg hantar dia ke hotel sbb ada org nak bunuh dia. Tp, kiteorg x nak la. So, dia mengamuk la, mcm ni salh satu dialog dia yg lawak giler... "Awak Muslim, Saya Sarawak!, siap kamu smua!" Abg2 senior and lain2 yg ada masa kejadian tu heran la sbb apa kaitan muslim dgn sarawak. Lawk tu pun menybbkan ak terlibat sama sbb ak org sarawak.. hahahaha... Org sarawak tu pun ada jugak sbut dialog ni "Allah menentukan!". Igt lak tuhan..


8.30 Pagi - 12.00 Tghhari..
Aktiviti pun start.. Mcm la aktiviti, Bola Penawar, istana takeshi and smpat lagi men bola sepak kat pantai! hahahaha..

12.00-2.45pm
Rehat, makan tengahri yg dimasak oleh staf pakcik manaf, solat jamak..

2.45-3.30ptg
Kiteorg ajk buat persiapan utk aktiviti Pulau Oh Pulau

3.30ptg
Aktiviti pun berjalan... abis je aktiviti, kiteorg mandi laut!!!! wohoooo!!!

7.00mlm
Smua dah bersiap nak solat jamak and sedikit tazkirah.. Lepas tu, ak dgn group ak pun bincang la nak wat mcm mana persmbhan. So, bincang2, nak wat debat. So, dlm ni, masuk la dialog2 drama org sarawak tu and syafik bin mazlan. Dan2, masa persmbhan, smua group masukkan dalog org srawak tu! hahaha.. Smua ketawakan kat ak sbb ak org srawk.. Huhuhuhu... Lepas je aktiviti ni, kiteorg pun BBQ....

11.00mlm
Rehat dlm bilik and open talk in da house!!


16 Disember 2007
7.45pagi
Aduh! Baru bangun.. terlepas subuh.. bangun, then mandi.. Lepas mandi, kejutkan smua member of room and ak qada' subuh jap.. Hehhehe.. lepas tu, siap2 kemas pakaian and bilik sbb nak balik.. Sarapan and kumpl jap lepas tu sesi bergambr....


10.15pagi
Ke tmpat pemeliharaan penyu.....

11.00pagi
Sampai kat rmah kak yana di kemaman, terengganu. Parent dia sponsor lunch.. Huhuh. nasi dagang! Thanks kak yana and family! Hehhe...

1.00pm
Solat jamak jap and then trus ke kedai2 jual keropok... Lepas tu trus bergerak balik ke MMU Cyberjaya. Berhenti dua tiga kali sbb nak makan, tandas and solat...


8.30pm
Sampai!!! Yeay! Slamat and smua aktiviti berjalan dgn lancar.. Thanks to All yg join. AMAT BEST AND SYOK!! mcm2 pengalaman and cerita spnjg aktiviti ni... huhuhu.. rasa mcm nak gi lagi..

Itu lah cerita nye...

~Ikhwan~

2 comments:

ibnuyusofaljohori said...

u muslim a,saya serawak!
hahahahaha...cepat giler ko update,,tido dulu la..haha..
apa2 pon mmg enjoy!!

alFaisal said...

"saya sarawak...you taknak tolong saya takpa...Allah tahu...Allah tentukan...Allah, turunkanlah!!!" - Orang Sarawak yang mabuk... haa wan ko jangan contohi mamat tu tau...

hahahahahaha