Tuesday, 20 October 2009

.MMC is under MMU managment, not under TM.

Masa otw nak anta En Omar and family ke Airport, sembang2 la sampai terkeluar Al-kisah MMC. En Omar cakap MMC now under MMU management (maybe ade yg da tau, ak baru tau gak neh sbb xde announcment rasmi at any newspaper). Sbb tu MMC buat graduation day kat grand hall arituh. So now MMC da x di bawah pengurusan TM dah. Ape2 je smua tru MMU.

Erm, skang neh ramai member2 aku yg bising2 pasal penghargaan orang terhadap kami2 di dalam bidang creative design neh. Yes, most of the people alwasy talk about to be a doctor, engineer, lawyer and so on (even till now ade cikgu pun yg fikir kerja2 ni saje..) Nape xde yg nak ckp keje as designer, advertiser, photographer, 3D designer and so on??

Mungkin ak x terasa sgt coz my mum always support regarding this matter tp some of my friends yg parent mereka x brapa faham tentang bidang kerja yang maybe memerlukan korban masa. Kerja x tentu hala, balik maybe awal maybe lewat or maybe x balik langsung. Gi keje pagi, balik awal pagi..

Terbaca conversation dlm blog Alia yg mane ibunya tanya kerja kerajaan ade x utk bidang ni.. Memang ade actually but kreativiti akan disekat. Kene ikut cara dorang. Korang boleh tgk TV1 and TV2, SANGAT BORING! berbanding TV3, 8TV, NTV7, TV9 dan Astro. Rakan di MotioFixo pun pernah buat design utk one of kementerian.. Da lawa dorng buat last2 kene reject.

Entah la, taktau nak comment mcm mane.. huhu.. Cuma nak mintak penghargaan dari mereka yg xtau pasal dunia seni neh. Penghargaan yg mcm korng hargai doktor, lawyer dan sebagainya. Smua ade keistimewaan masing2 tapi jangan rendahkan kerja kami.

7 comments:

wan-ohh-wan said...

otak orang2 lama dah kene set macam tu doh pak! tak boleh buat ape ar. nasib baik mak bapak kite okay. hahahha.

Sai said...

aku rasa cdak kementerian sekat design nok creative tok sebab cdak takut gambar cdak diphotoshop kedak gambar rio ferdinand kali.. huhu..
ku rasa bukan course design jak nok kedak ya.. course it pun org pandang remeh juak.. tp last2 aku juak nok ngatur pc rah ofis :p

.the.bapakss!!. said...

wan : tu arh wan.. otak2 orng lame2 ni da tertutup xnk terima cara baru.. babtu UMNO kalah kot? hahah~ tetiba plak politik..

sai : kali juak.. pa ndak ka daktok.. lol, course kawu kenak juak.. sian jak kita2 tok yg power2 pc, dakya takut kita boleh control dunia kali..haha

PandaMerah said...

hahahaha
btoi
bender yg samer aku comment kat post dier

mein melon said...

well said.

Sai said...

or ku rasa cdak ambik sama kroni cdak nya jak kali.. sebab ya ko nangga design tv1 n tv2 sik da berubah.. nok polah makin lawak gik.. lagu berita tv1 ya diambik dari lagu game.. nang paloi juak lah...

.the.bapakss!!. said...

hahahah... bayar murah kali.. :P