Thursday, 15 July 2010

.New Man Utd Home Kit 2010/2011.


New home kir by Man Utd with new sponsor

New home kit unveiled

The new Manchester United home kit for the 2010/11 season combines elements of the club’s history with new age technology – as every shirt will be made entirely from recycled polyester, each created from up to eight plastic water bottles as part of Nike’s ‘Considered Design’ programme.

Red, white and black is in the DNA of Manchester United and Nike has captured the spirit of the club through this season’s home kit. The new shirt leans towards a classic look, inspired by the 1970s, and features a collar for the first time since Nike became the team’s official kit supplier in 2002. And the chevron design that featured last season is evident in the engineered mesh pattern on the back of the shirt, with the V-shape echoed in the shoulder print detail and in the socks.

Kit-wise, there are three options for the home games: red jersey, white shorts and black socks; red jersey, black shorts and white socks; or red jersey, white shorts and white socks depending on the opponents.
Aon, the new shirt sponsor, features on the front of the shirt, while inside the shirt on the back of the club crest is the club's mantra, 'Believe'. The message sits right next to the heart, revealing every United fan's 'Inner Pride', while the symbolic Red Devil sits on the sleeve of the shirt and the shorts to add the finishing touches to the kit.

Nike’s 'Considered Design' programme aims to create performance products that minimise environmental impact by reducing waste during the design and development process, use environmentally preferred materials, and eliminate toxins.

To make the kits, Nike uses discarded water bottles destined for landfill sites in Japan and Taiwan, where they can take up to 500 years to decompose. This saves precious raw materials and reduces energy consumption by up to 30 per cent compared to conventional fabrics.

The bottles are placed in a large washing machine to clean them and get rid of labels, before they are chopped into tiny flakes and melted down into a yarn that is ultimately spun to make the fabric for the jerseys.
Use of recycled polyester across its new range of club kits means Nike has saved nearly 13 million plastic water bottles, a total of around 254,000 kg of polyester waste – enough to cover more than 29 football pitches, and to stretch over 3,000 kilometres if laid out end-to-end. The process is used for all shirts, whether worn by the players or available to fans.

"As we look at how we design and develop products and run our global business, it’s not enough to be solving the challenges of today," said Nike spokesman Charlie Brooks.
"We are designing for the sustainable economy of tomorrow, and for us that means using fewer resources, more sustainable materials and renewable energy to produce new products. We’re proud to be a partner of Manchester United and to help them achieve their environmental goals."
Considering the environment doesn’t mean sacrificing the renowned high performance of Nike’s kits, and the new Manchester United home kit has been engineered to give players a greater competitive advantage than ever before, keeping players drier and more comfortable, allowing them to maintain their optimum body temperature and perform at their peak on the pitch.

The improved Nike 'Dri-Fit' fabric, now 13 per cent lighter than previous kits, helps to quickly evaporate moisture by drawing through the fabric to the surface and to keep players dry.
Innovative ventilation zones are placed along each side of the jersey to enhance breathability, by up to 7 per cent compared to previous kits, and allow air to pass across the whole torso. These zones have up to 200 tiny laser-cut holes, backed by Nike’s innovative halo application which prevents ripping without reducing air flow. An additional ventilation zone is placed below the waistband on the shorts at the base of the spine.
The jersey’s new double-knit structure gives it a sleeker appearance, while offering 10 per cent more stretch, and also boasts a new dynamic fit, cut to follow the natural contours of the body while allowing for maximum airflow and movement.

Reds winger Nani said:  "I think it looks really good and it feels nice. It’s always a nice moment for the players and the fans when you first see the new kit and it’s like a new motivation for us at the start of the season."
The 2010/11 home shirt is available now at store.manutd.com.
If you are based in the USA, you can order your 2010/11 kit here.
0744HRS
ikhwan :)

19 comments:

Anonymous said...

walau setiap taun bertukar ...ada satu yg x bertukar iaitu simbol iblis.....musuh utama org2 beriman...

ko tau tak....proton masa masuk UK dulu....lepas 2 tahun baru boleh jual....tau tak kenapa? sbb lambang proton bulan bintang.....lambang yg berkait ngan islam......1 pon x dapat bayangkan.....betapa sensitip dan pekanya org UK ngan apa2 yg berkaitan ngan islam

mcm pulak ngan kita?? iblis musuh kita....kenapa kita x sensitip ngan benda camni....udah2 la tu

Ally Hassan said...

gahh jersey baruuu

Anonymous said...

perlu ke kaitkan logo pape dgn agama? ada x logo tuh mempengaruhi orang2 yg beriman tuh supaya jadi macam iblis? kalau orang yg kuat iman ada ke dia senang2 nak terpengaruh dgn setan??

tah2 ko yg xberiman kot sampai semua bende nak kaitkan dgn agama ek? pikir2 kan lah.

.the.bapakss!!. said...

what the fuck you talking bout man? logo tu x mempengaruhi ape2 pun tp diri sndiri yg kene pandai jaga diri.. xkan sbb logo tu, iman orng trus goyah? ko ade gi tgk kat stadium x masa man utd dtg sini? ade x ko tgk surau dia kosong? surau penuh beb! beratur lagi sbb surau kecik je. Why those people like you always think negatively on this kind of think?! Ape ko igt ko bagus sgt ke? Ulama pun xde nak tego2 pasal neh. Think other things yg mmg boleh hancurkan iman! Orng2 mcm ko neh bukan membantu tp merosakkan lagi agama kita. Think weh think!

fAizAL(^^,)izWaN said...

wan,saya rase tu bkn fans MU kot..
hahaha xpelaa..biarkan,jgn layan sbb kl layan,kita pun sama ;)

anyway,saya dh purchased dah!!lalalalala

p/s: bongkak gile aku!!hahaha

Raenism said...

Open up your mind man. A logo is just a logo and nothing else. If you think a logo or symbol can shakes one's principle and beliefs then i don't think the person's faith is that strong to begin with. I think you have some faith issue, please don't equal yourself with everybody else. Get a Life & Grow UP!

Ally Hassan said...

omg pejal dah beli? haha tu mesti pirated punya kan kan? :P

Anonymous said...

skang ulama ...mufti semua dah bersuara...dalam kosmo ahad ......SYIRIK.....


lagi mau cakap banyak.....x tau nak cakap apa....

nampak sgt hujah korang sengal ...

Anonymous said...

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0718&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm




KUALA LUMPUR – Pemakaian jersi bola sepak atau sebarang pakaian yang memiliki lambang salib, jenama arak dan imej syaitan adalah haram hukumnya dan boleh menjurus kepada perbuatan syirik.

Anonymous said...

korang dok bangkang dengan menggunakan kebodohan korang....agung2kan sgt syaitan merah tu.....

kalau betol ko benci setan ko tak patut biarkan logo dia ada kat badan ko.....


lepas tu nak "wad de fak" lak....serlah kejahilan

aku nasihat elok2....ramai ustaz dok cerita dalam ceramah....
aku petik sbg nasihat menasihati...

Anonymous said...

"Ape ko igt ko bagus sgt ke? Ulama pun xde nak tego2 pasal neh. Think other things yg mmg boleh hancurkan iman! Orng2 mcm ko neh bukan membantu tp merosakkan lagi agama kita. Think weh think!"-bapak

aku cakap mcm tu sbb dah ramai ustaz dok tegur dalam ceramah....

kalo pikir logik pon.....kalo ko tak suka sesuatu benda.....ko akan pastikan sesuatu benda jauh drpd hidup ko

kalo btol ko benci setan...ko tgk lego setan tu pon akan rasa x suka .......

skang mufti2 dah bersuara dalam surat khabar kosmo muka depan..

harap sedar la

kalo org UK boleh sensitip ngan lambang bulan bintang sampai x nak beli kereta proton...nikan pulak kita

Ally Hassan said...

kenapa xnak guna nama sebenar kalau nak berdakwah ni? kenapa anonymous? takut ke?

pak ahmad said...

takut apa?

yg penting isi yg dibawak tu tak bercanggah ngan syarak ...itu je....

lagi sng pilih anon......klik dah ....tak yah taip banyak2

ada yg aku cakap salah?

ditakdirkan plak keluar dalam surat khabar kosmo ......mmg Allah sentiasa bersama org yg benar....

nerdbutsmart said...

pak ahmad..

mula2 aku nk cakap..daripada nickname kau je,aku nak tahu ko ni jenis manusia yg berada di takuk lama.sumpah tak kreatif

secara automatiknya,pemikiran kau pun masih di takuk lama.

aku kesian tgok ko sebenarnya..ko terlalu bijak nk menilai semuanya tapi ko tak sedar yg ko sebenarnya memperbodohkan diri kau sendiri

be relevant and realistic..takkan la peminat MU yg pakai jersi MU,secara automatiknya terus terpengaruh dgn setan?

black metal tu lain la..tu dah memang terang-terangan bertentang dengan ajaran Islam.aku rasa tak perlu diperkatakan sebab aku percaya kau pun tahu pasal black metal.tapi ni MU,kelab bolasepak yang visinya untuk menjadi pasukan bolasepak yg terbaik.tak ada kaitan dengan aktiviti bertentangan dengan Islam.sangat2 lain dengan visi black metal.

mmg la ada dalil..tapi terlalu banyak ditafsirkan dan banyak kesimpulan dibuat.tapi kes kau ni lain..kau melihat kes jersi MU dibanned sampai setan pun berjaya hasut ko utk berfikiran negatif dan sempit dalam apa jua kes

senang cerita camni la..kau cuci dlu kepala otak kau sebelum ko nak tembak orang lain dengan hujah2 kau tu.

p/s:aku tau kes ni dah lama tapi aku baru perasan blog ni..anyway nice blog the bapakss.heheh

Ally Hassan said...

thanks nerdbutsmart. thanks@!

.the.bapakss!!. said...

thanks for the opinion nerdbutsmart :)

nerdbutsmart said...

ur welcome

bapaks dgn ally ni mmg member ke?pak ahmad tu pun member korang gak ke?heheh..aku just beri pendapat je..eventhough aku bknlah fan MU(jgn marah ek.hehe)

tp kenapa baru skrg nk heboh2 nak ban MU hanya sebab logo je..masing2 dh dewasa,dh ade otak.boleh beza baik buruk.klu bdak2 ye ar senang je kene pengaruh.btul tak?

hai..mana pak ahmad ni?takut nk lwn blk ke?heheh :P

pak ahmad said...

hehe lama seh x dtg blog ni....lupa plak...

ko cakap aku kolot maknanya ko cakap mufti2 ngan ulama2 la kolot......sbb dia org yg cakap dan bgtau tak elok ....haram....mufti2 jugak cakap haram pakai baju diorang ....

mmg MU kelab bola dan bukan black metal.....ini la yg sbhgn drpd kita susah nak nampak......setan in disguise, using subliminal message......come through your unconscious mind......you think its football....but its just more than that......


bukan skang baru nak kecoh....aku kecoh sblom masuk paper lg...tp dah mmg rezeki tu yg tiba2 dpt back up besar drpd paper hehe...


benda ni waktu kat sek lagi ustaz2 dok cakap dan nasihat....kiranya aku cuma sampaikan apa yg telah aku pelajari.....ikut korang la nak terima atau x...

nerdbutsmart said...

jgn kelam pak ahmad..ko sorg je kolot.ko sorg je yg putar belit.apsal nak kaitkan dgn mufti dgn ulama.ko ni ulama gak ke?mufti gak ke?

well,tak semua mufti yg cakap pakai jersi MU haram.ko tau tak yg mufti perak plak cakap walaupun jersi MU tu ada lambang setan tp terpulanglah nak pakai ke tak.cuma media tak heboh2kan pasal ni..so apa yg tunjuk kt media hanyalah 40-50% drpd cerita sepenuhnya..

aku takkan nafikan apa yg ustaz ko ckp.tp ustaz aku plak ckp..apa2 hal pun terpulang pada hati kita sendiri.as long kita leh tahu mana baik mana buruk,xkan ada masalah..

apa yg terbaik bagi kau,terbaiklah di mata kau..kita semua ada mulut,mmg la boleh cakap apa2 pun..nasihat ko mmg kami hargai,mungkin kdg2 cara kita yg salah..wsalam