Wednesday, 19 November 2008

.Program Rakan Muda Wawasan Desa.

hah! akhirnya, baru berkesmpatan nak update crita2 di Program Rakan Muda Wawasan Desa kat Kampung Sungai Haji Dorani, Sungai Besar Selangor. Program ni telah berlngsung pada 14-16 november 2008 yg lepas dan berjalan dgn jayanya! yeay!! =p Setelah bertungkus-lumus mmbuat persiapan, kalau part ak, buatkan banner, tag nama, banting dan buku program, hari yang ditunggu2 pun tiba... =)

____________________________________________________________________
14 November 2008

Pukul 2.20pm tepat, aku sampai di STAD building. Thanks to ALAN coz sudi hantar aku kat sini. Klu x, penat la aku berjalan. Hakhakhak! dah sbb HICOM, ak kene dtg awal. Tp masa ak sampai, cuma ada den je la.. Aiseyh, mcm biasala... smua lmbt dtg. X ontime puuuuunn! =p Orait! smua2 da sampai... En. Omar lak nak bg sdikit amant utk kiteorng since ni adalh progam pertama SRM MMU cyberjaya nieh.


"Sapa Ahli Parlimen Sungai Besar?" En. Omar bertanya dan masing-masing menggeleng! haha

Tepat jam 3, kami smua pun bertolak la ke tmpat yang dituju. Perjalanan yg memakan masa hampir 3 jam itu sungguh lama. Nasb bek Abang Zaki ade simpan dvd movie so kami smua menonton la crita HITCH! best kot! sbb ade yg blm tgk lagikan.. ak da tgk 3 kali and tetap x boring!


orait, tepat jam 5.30ptg, kami pun sampai di tempat yg dituju. Lambt setengah jam sbb klu ikut jadual, pattnye kiteorng sampai jam 5. Hihi.. Orait, masing2 diminta kuar and trus gerak ke rumah induk. Takpayah bawak barng dlu.


Welcome semua!


Siap paluan kompang gitu!


So, majlis pembukaan pun berjalan. Pembahagian anak-anak angkat pada family angkt pun trus dijalankan pada masa tu jugak. =)


cool! rambut baru! hakhakhak


diorng ni nak pilih brapa orng ank angkat diorng nak..


sibuknye si den nieh!


hah! ni dia ayah angkat ak bersama abang angkt aku, Hafiz Burn =)

Selesai majlis, kami pun diberi sdikit taklimat drpada En. Combat. Beliau mmbri sedikit penerangn ttg ape yg akn berlaku nnti.. Orait, masa utk balik ke rmh!



oleh sbb ayah angkat aku ade motorsikal je, xde kereta.. so dia bawk kami berdua naik motorla.. Mula2 hafiz then baru aku.. Nsb bek barng ak xde la bnyk sgt. hakhakhak! Spnjg perjalann balik, smpat amik gambo!


hijau nye!


yeah! mcm laju je~

Sampai di rumah, sembang2 jap then mandi. Malm tu kami bersembang sampai tgh malm.. Makan malam pun sedap! =)

ayah dan mak =)


ni dia bilik kami berdua =)

_____________________________________________________________

15 November 2008

Pagi tu, kami berdua bangun awal sbb nak tgk matahari terbit di kwsn sawah padi nieh! Lepas solat subuh, ak pun angkt kamera aku then amik la beberapa gambar =)


rmh ayah angkat aku =)


oh indah nye pagi hari! Masya Allah!


nsb bek ade tripod, blh amek gmbr ni! =p
*Raden Puteh House*

Then, kami pun bersiap2. Alamak! Banyk nye makann tuk sarapn pagi! X larat kami dua nak habskan! then, kami pun gerak ke masjid.. Suppose kami nak jalan sbb da diberi arahan jgn memandai nak bwk moto orng tp ayah angkat x benarkan, dia soh jugk bwk moto, bbawk jela! Nasb bek bawk! jaoh gak klu berjalan kaki ke masjid nun! So, sampai2, diorng smua da sampai. Da nak start briefing dah! adeh, mcm lmbt je kami padahl blm pkl 9 lagih =P


taklimat!


dengar smua!

So, sesi gotong royonng pun bermula! =)



unik rmh ni.. blakang masjid lagi.. klu ade orng jaga, sure cantik!

Da abes smua gotong-royong, smua trus ke program menanm pokok kenangan =)


suka smua dpt bergambr ek!


tanam den!

Lepas tu, kami smua pun gerak la ke RADEN PUTEH HOUSE a.k.a rmh family angkt aku.. Program seterusnya masak nasi kawah so rmh tu jadi tmpt utk memasak sesame.. =) Peserta2 la yang masak, kami URUSETIA meeting jap. hakhakhak! habis meeting je diorng da siap masak!


meeting yek!


nasi dalam dulang.. ni "ke arah" nasi ambeng.. tp still bukan la keh!

Lepas makan, smua rehat2 jap, berlatih utk persembahan mlm nnti.. hehe. 1.30, solat berjamaah! *jamak dan qasar trus*

nak dgr ke???

then, program strusnya, turun ke sawah padi! yeay! first time kot dpt masuk sawah! hahahahaha..

=p


yeah!

Lepas tu, kami smua gerak ke tali air. Masa tu, en azman dan en combat mengisytihar perang lumpur!!! yeah! Lepas perang2, kami pun gerak balik ke rmh RADEN PUTEH then siap2 utk program memancing!


muka boriing je korng neiH!


yeah! dpt ikan! "ikan orng sbnrnye! hahaha"


en combat bengang sbb dia mash xdpt ikan


anak en omar dpt ikan paling besar


ak pun nak try memancing namun sekor pun x dpt!

So, ade ramai gak yg dpt ikan! ade sorng tu dpt 4 ekor.. Aiseh! x blh jadik! then, smua2 pun siap2 nak gerak ke rmh induk utk persiapan mlm kebudayaan..


Keh! mlm tu mlm kebudayaan... majlis dimulakan dgn persembahan kuda kepang! then persmbhn2 antara kmplan =)


ni masa nk tggu majlis bermula.. men jap!


zumi smpt bg briefing teraher utk persmbhn kami..

___________________________________
Video persembahan kuda kepang

video

video
_________________________________________



smpt gak belajar mcm mane nak men kuda kepang!


persmbhan kami!


tok bomoh! hakhak

Lepas smua persmbahn, ade persmbhn barongan.. ape tu barongan ak pun x pasti sgt la.. =)


hantu2 barongan cuba menakutkan tetamu yang hadir


sudi nak kawen dgn saye???

Last persmbhn, kami beramai-ramai menyanyi lagu kebanggaan MMU!


________________________________________________________________

16 November 2008

Hari terakhir! Pagi tu agak malas nk bangun! hahaha.. da smua siap2, ak mntk ayah dan mak utk gambar sesama.. =)


Then, pkl 9.30, kami pun gerak kembali ke rmh induk dgn barang2 kami.. Kene dtg awal sbb ade bebdk skolah buat lawatan skali... Persiapan utk majls penutupan pun dibuat skali..


angkt jgn x angkt


hasil keje ak =)

Orait, budak sklah dah dtg.. siap naik gerabak tuh!


la... asl x senyum!


ni dia gerabak =)


pap pap pap.. pum pum pum


persembahan silat


smpt snap gambr budak nieh! =)


penat nunggu majlis penutupan bermula..


smpt carik port utk bergmbr.. haha.. gila *gay* hahakhak! baha nye gaya x ley blah!

Majlis penutupan pun bermula..!! aiseyh, ak pun berlari-lari nak amek gmbr sbb masa tu ak kat tandas. En. Nizam panggil soh amek gambar...


Okeh, ucapan2... thn proceed ke majlis penyampaian cnderhati.. =)


kami bersama ayah angkt =)

Selesai majlis, reramai pun makan nasi ambeng! X larat weh nak makan nasi ambeng! banyk sgt!


ni dia nasi ambeng.. bwh daun kecik tuh, ade lagi nasi! banyk lak tuh!


muka yg teramat kenyang!

Selesai makan, kami pun bersiap nak kembali ke MMU... gambar2 reramai dlu =)


*normal*


*bebas*


salam2...

Sebelum balik, kami smpt singgah ke IKS mcm mangga, nata de coco, kerepek and baulu..


dpt makan free buah mangga!


ni kat kilang Nata De Coco.. taklimat ringkas proses buat nata de coco


pemilik Nata De Coco menerangkan proses-proses =)


mesin ni boleh proses 10,000 pengluaran Nata De Coco sehari


ni kat tmpt kerepek! smpt bergambar..


=)


*weng!*

So, da selesai smua, kami pun balik. Carik masjid jap sbb blm solat lagi. Dlm perjalanan, nmpk benda menarik perhatian!


masya Allah! bahayanye! 5 orng atas moto! isk2.. bahaya2!!
JANGAN CUBA IKUT! BAHAYA ADE PAHAM!
=)

Selesai solat, kami masuk bas dan nunggu utk gerak balik ke mmu


ape la yg dibincag diorng neh


masjid ape eh? lpe lak name..


Orait.. stakt tu jela crita2 di progam nieh! BEST WEH! Nak join lagi! korng sape2 nak join, JOMMM!!! smua FREE OKEH!!! =)

1915HRS
ikhwan =)


Gambar-gambar RMWD
KLIK SINI

No comments: