Tuesday, 23 October 2007

Selepas hari raya

Salamz...

Huuuuuuu... penat sgt2 selepas seminggu beraya minggu lepas.. Mmg padat jadual aku. Nak diceritakan perjalanan raya mmg panjang tp aku critakan jgk la utk dikongsikan pada anda smua. Ngehngehngeh.. :D



1st Day Raya

Awal2 pagi dah kene bangun sbb nak kene bersiap awal. Abah ku soh cepat sbb nak balik kmpg pagi tu, nak sembahyang raya kat kampung dia namun bla ak tgk jam dah pkl 6.00 pg and masing2 masih lagi kelam kabut nak bersiap, aku rasa mmg x sempat kot. Perjalanan ke kampung amik masa sejam so sepatutnye pkl 6 dah bertolak.. tp sbb smua masih bersiap.. pkl 7 br bertolak ke kampung and kami berhenti di Serian (60km from Kuching) utk sembahyang raya. Punya lah penuh masjid sampai ada yg x de tmpat nak smbhyg dah. Aku bernasib baik dpt tempat dlm masjid. Klu x, ssh la... Lepas smbhyg, kami trus je ke kampung and sampai di kmpg abah ku dlm pkl 10.00 pg. Bersalam-salaman and bergambr, pastu makan2, pkl 12.00 kmi menziarah pula nenek (FYI, datuk and nenek aku dah lama berpisah so ada dua rumah kiteorg kene lawat... hehehehe) and makan lagi... Perkara yg paling wajib adalah bergambar... Abah ku mmg akan mengarah aku utk mengambil gmbr.

Lepas zohor, kiteorg rehat kejap and trus bertolak ke rmh nenek sedara aku kat Serian. Sampai di rmh dlm pkl 5.30 ptg and masa on the way tu aku dpt msg drpada adik angkat aku tanya bila nak dtg rmh... huhuhu.. aku kata dlm pkl 6 lah. So, pkl 6 bertolak and sampai rmh dia dlm 6.20ptg. Adei, maghrib masuk so lepas makan2 tu sembhyg kejap then ak, izat and hafiz trus berjalan raya dgn kwan2 aku. Jumpa kwn aku kat rmh dia and dia soh pegi rmh satu lagi and tunggu kat situ. Mlm tu aku sempat singgah 5 buah rmh. Boleh tahan.. eheheh... Balik rmh dlm pkl 11.30 mlm..


2nd Day raya

Aku giler penat ari ni tp mmandangkan kwn aku dah ajak berjalan raya hari ni, dgn malas nye aku gi bersiap and trus ke rmh dia. Di situ aku menunggu lagi beberapa org spaya dpt bergerak sama berjalan raya. Kami menyinggah rmh kawan2 di area Bako, Muara Tebas, Kampung Bako, Santubong and Kampung Rampangi.. Dan2 masa tu, kwn ku yg bernama Firmy (org brau dpt lesen kete.. hehehe) tersangat panik sbb mak dia dah bising kenapa x balik2 lagi sbb nak guna kete. Ni lah ssh nye klu ada sebuah je kete. Namun, dgn kebijaksanaan Rahimah, mmbuat satu story yg x btul pada mak Firmy spaya si Firmy ni x kene marah masa balik tu... Tp, yg plg x best, aku yg jadi mangsa! Crita nye mcm ni, kami balik lmbt disebabkan aku kene serangan asma (padahl ak x kene langsung, ckit je la tp boleh control lagi..) and terpaksa di bawak ke klinik.. Hurm, demi kawan, aku iya je la.. hehehe.. Klu x, nahas si Firmy tu nanti masa balik rmh. Hahahaha... Mmg best la meronda2 di hari raya ni! :D


3rd Day raya

Hari ni, family aku buat open house so kene siap2 spaya smuanye ready, makanan, minuman and setiap kemudahan ada kat rmh ni dpt digunakan oleh tetamu.. Ramailah tetamu datang and mostly kawan2 and bisnesman yg ada kaitan dgn tempat kerja abah ku. X larat ak nak melayan tetamu yang dtg neh! huhuhu.. Tp, alhamdulillah smua nya berjalan dgn lancar walaupun aku 2 kali terpaksa pegi kedai dgn pantas nye sbb makanan x cukup! hahahaha.. Thanks kpada yang datang especially kawan2 aku dr skolah lama and geng lepak kat cyber cafe tuh! :D


4th Day raya

Aku berada di rmh je sehingga jam 4 petang sblm si izat ajak kluar nak berjalan raya kat rmh awek die.. Mak ai! Jauh jgk rmh nye... aku ingat kan area2 bandar tu.. Malam tu, izat blanja makan kat McD. WTF?! Ni lah akibatnye klu ikut kata dua makhluk yg bernama Izat and Hafiz ni, aku kene saman oleh polis yg ku kenali (tp dia x kenal keta ku) atas kesalahan park keta kat line kuning. Hahahahah... Malang nye nasib....


5th Day raya

X de wat pape... just kat rmh tgk tv, makan, makan, makan and makan. Waaaaaa!!!!!!!! perutt aku boroi balik! uhuhuhu... x pe, balik kampus, kurang balik! hahahahahahah


6th Day raya

ha... kawan lama ku dtg ke rmh.. bersama family dier.. diorg bermalam kat rmh aku. Petang tu kiteorg berjalan raya sama2 sampai malam. Perut pun bertambah boroi! hahahahahahah..


7th Day raya

Kiteorg hantar kwn ku bersama family dia ke airport.. Lepas tu, igt nak pi bayar saman tp dah tutup.. dtg after 2.00pm.. Adeiy! Lepas smbhyg jumaat, aku, izat and hafiz trus kuar ke IPD kuching nak byr saman. Masa tu lah jumpa encik Polis yg ku kenal tanya buat pe kat c2. Aku kata lah nak bayar saman and sempat lagi aku cakap "Kitak la saman kamek riya tek Dia apa lagi, bising la asal x panggil dia masa tu (sbb aku cakap aku nampak dia saman) sbb saman tu boleh batal. Hahahahah... x pe lah, kesalahan tetap kesalahan, byar lah RM30.. huh.. nasib 30 ringgit je, :D Lepas tu, ke TH travel amik tiket abah ku sbb dia nak ke kl ahad ni. Lepas tu, izat and hafiz ajak jumpa kawn cina dia, Stanley and makan sama2 .. Aku tersangatlah penat and ngantuk and trus balik.


Itulah cerita seminggu berhari raya... ada lagi tp nnti lah continue.. hehehe
Ada gmbr2 raya nak dikongsi bersama.. pegi lah ke http://muhdikhwan.fotopages.com

Da~


No comments: